woensdag 15 mei 2013

Duif?!

Duif 1
Ik ben jullie nog het vervolg verschuldigd van de duif die genesteld heeft bij ons in de open schuur. Nou het zit zo: al eerder gemeld dat duiven eigenlijk niet echt slimme vogels zijn (tenminste dat vind ik) want nesten bouwen dat kunnen ze feitelijk niet. Ze werpen wat takjes op een hoop en hopen dan dat de boel blijft liggen. Dat lukt 9 van de 10 keer niet maar bij ons in de schuur lukte dat aardig want er zit een verlaging in de hoek van de balken dus er leek voldoende houvast.
Leek..... je voelt het al. Aanvankelijk ging het goed. De duif streek zo nu en dan neer op het randje en hipte lekker ontspannen het nest in. Maar een keer ging het mis en lagen de takken en ander rest-materiaal al half over de rand. Het was wachten op het moment dat dat ging schuiven....;(
En ja, dat duurde niet lang. Twee eieren kapot, twee jonge niet volgroeide duifjes dood en het nest leeg. Her en der in de tuin op onmogelijke plekken nog wat pogingen gevonden van een nieuw nest maar de duiven zijn nu verdwenen.

Duif 2
Vandaag lekker op het land weer gezocht naar nesten van weidevogels met als doel te registreren en te beschermen. Het was een mooie maar koude ochtend.
Aan het eind van de ochtend, bij het wegrijden een jong duifje gespot, uit het nest gevallen, zo lijkt het.
Mijn compagnon heeft iets met vogels in het algemeen en hup de auto werd aan de kant gezet, het duifje opgepakt. Schattig, met nog wat donzige veertjes en een mooi formaatje, 3 of 4 weken oud.

Mij werd de vraag gesteld of ik hem mee wilde nemen. Maar ja hoe moet dat een jong duifje opvoeden? Ik heb werkelijk geen idee. Gelukkig zijn er ook in de polder duivenmelkers, het plan was hem daar dan maar heen te brengen. Ik hoop dat dat gelukt is, het duifje kan zich namelijk niet zelf redden.
En gek, deze twee verhalen illustreren dat het voor duiven lastig kan zijn zich voort te planten. De grote vraag is dan dus: hoe komt het toch dat er zoveel overlast altijd is van duiven???

xx Juffrouw Waardvleugel

12 opmerkingen:

 1. Hopelijk heeft hij een plekje bij een duivenmelker gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aaaw, die arme duifjes!! Hopelijk maakt 'duif 2' het goed! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Owwww .... hopelijk heeft hij een goed en veilig plekje gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ach, dat duifje...... hij had hier wel mogen wonen.... heb al vaker vogels in nood gered en opgevangen .
  Tja, goede vraag van je.. maar ik ben iemand die van geen enkel dier last heeft. Vind alles wat leeft hier op aarde erg lief en leef dan ook in harmonie met ze samen.
  De wereld is van ons allemaal ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een hele goede vraag :
  Hoe komt het dat er zoveel duiven zijn ?
  Ze hebben het geluk schijnbaar meestal aan hun kant staan,denk ik.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Duiven zijn groepsdieren dus je ziet er meestal veel op een plek,ja en veel van iets bijelkaar maakt rotzooi ,mensen ook.........hi. Hi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb niet zo veel duiven verstand. Zal mijn buurman vragen want hij houdt postduiven en vliegt er ook mee. Wij hebben nooit last van de duiven.
  Wat is het overigens weer akelig koud en nat. Brrrrrrrrrrr. Niks aan. Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een weer he, we zitten hier met de kache aan, niets geen luxe!

   Verwijderen
 8. Ik hoop dat het lukt met dit duifje!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, misschien moet je maar blij zijn dat er nogal eens iets mis gaat in de duiven-natuur. Anders waren we intussen overspoeld met duiven. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen